
Pregnancy-related hysterectomy
A case-control population-based study among 12 countries of the International Network of Obstetric Survey Systems
Syfte
Denna prospektiva populationsbaserade fall-kontrollstudie syftar till att undersöka och jämföra prevalensen av hysterektomi i samband med och efter förlossning mellan deltagande länder. Fokus ligger på att identifiera riskfaktorer, maternella och neonatala utfall, samt att utforska optimal handläggning. Det är en internationell studie som drivs av INOSS (International Network of Obstetric Survey Systems)
Bakgrund
Peripartumhysterektomi (hysterektomi i samband med förlossning) är en sällsynt men allvarlig komplikation vid förlossning. Globalt varierar prevalensen mellan 0,2 och 10 per 1 000 födslar. De främsta orsakerna inkluderar onormal inväxt av moderkakan i livmoderväggen, atonisk blödning och livmoderruptur. Ingreppet används som en sista utväg för att hantera livshotande blödningar, men kan även vara planerat vid förlossningar med hög risk för blödning exempelvis om kvinnan har drabbats av invasivt växande placenta.
Metod
Studien inkluderar kvinnor som genomgått hysterektomi under förlossning eller inom 42 dagar efter förlossning, oavsett indikation. För varje fall samlas en kontrollgrupp bestående av fyra kvinnor in. Uppskattningsvis handlar det om 30-60 fall per år i Sverige. Deltagande kliniker kommer att samla in fall och kontroller prospektivt från både förlossnings- och gynekologiska kliniker. Insamlingen startar den 1 december 2024 och pågår under 12 månader. Data kommer samlas in från nationella register och medicinska journaler.
- Studien är etiskt godkänd: Etikprövningsmyndigheten (DNR 2024-03182-01)
- Studien stöds av SNAKS
- Studien drivs av International Network of Obstetric Survey Systems (INOSS)
Dokument
Projektplan
Instruktioner till deltagande kvinnokliniker
- Instruktioner till deltagande kliniker PDF
- Flödesschema kvinnokliniker fyller i CRF PDF
- Flödesschema kvinnokliniker skickar journalkopior PDF
- CRF-formulär
- Powerpoint
Patientinformation
Kontaktuppgifter
Teresia Svanvik
Överläkare, Docent, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
maria-teresia.svanvik@gu.se
Alice Fredrikson
Doktorand
alice.udden@vgregion.se
Ylva Carlsson
Överläkare, Docent, Sahlgrenska Universitetssjukhuset